ΚΔΑΠ Διάπλασις Πάτρα - Φιλοσοφία - Όραμα

Φιλοσοφία - Όραμα ΚΔΑΠ Διάπλασις - Πάτρα
Δημιουργικότητα & Mάθηση

Φιλοσοφία - Όραμα
Δημιουργικότητα & Mάθηση
ΚΔΑΠ Διάπλασις - Πάτρα

Φιλοσοφία - Όραμα

Ο Φορέας μας επέλεξε την ονομασία ΚΔΑΠ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» εμπνεόμενος από το περιοδικό η «Διάπλασις των Παίδων» περιοδικό το οποίο αποτέλεσε σταθμό στη ζωή πολλών Ελληνόπουλων και τους άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο στη Λογοτεχνία και τη Διανόηση.

To περιοδικό αυτό, αναδείχθηκε φυτώριο πολλών πνευματικών ανθρώπων και έδωσε νέα πνοή στην ελληνική παιδική λογοτεχνία που είχε αρχίσει δειλά να κάνει τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η επιλογή της επωνυμίας του φορέα μας, αποτελεί επίσης και ένα αφιέρωμα στο Γρηγόρη Ξενόπουλο, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο και συγγραφέα θεατρικών έργων, ο οποίος διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού, κατά την περίοδο 1896 – 1948.

Το περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων» έχει γίνει πλέον θρύλος για τον θαυμαστό τρόπο μετάδοσης των γνώσεων, την ιδιαίτερα καλαίσθητη μορφή του και τη ζωντανή επικοινωνία με τους αναγνώστες του.

Αυτόν το θρύλο του περιοδικού της «Διάπλασις των Παίδων» προσπαθούμε να προσεγγίσουμε σήμερα, με τη δημιουργία του ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, να αισθανθούν την δύναμη της Δημιουργικότητας και της Μάθησης στην σύγχρονη εποχή.

Δημιουργικότητα και μάθηση

Η δημιουργικότητα είναι ένας τρόπος ζωής και οδηγεί στην ευχαρίστηση για τη δια βίου μάθηση. Πώς, όμως, μπορεί να συνδυαστεί με τη μάθηση; Όταν η διαδικασία της μάθησης γίνεται με δημιουργικό τρόπο, τότε τα παιδιά δεν την αντιμετωπίζουν σαν κάτι βαρετό που το κάνουν αναγκαστικά, αλλά από μόνα τους αναζητούν νέους τρόπους για να μάθουν.

"Ο βασικός στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι να δημιουργηθούν άνθρωποι που είναι ικανοί να κάνουν νέα πράγματα, όχι απλώς να επαναλαμβάνουν τι έχουν κάνει άλλες γενιές " - Jean Piaget

Γιατί είναι σημαντική για ένα παιδί

Το να έχει ένα παιδί την ευκαιρία να ασχοληθεί με δημιουργικές δραστηριότητες που το ευχαριστούν είναι ύψιστης σημασίας, γιατί έτσι, αποκτά ψυχολογική ισορροπία, ανανεώνεται και απαλλάσσεται από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, μπορεί να ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ταλέντα του και βοηθάει στην πνευματική του καλλιέργεια

Πώς θα ενισχύσουν τα παιδιά τη δημιουργικότητά τους
Με ενθάρρυνση από δημιουργικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς

Η δημιουργικότητα σε όλες τις μορφές της πρέπει να αγκαλιαστεί από τους παιδαγωγούς και τους εκπαιδευτικούς, εάν θέλουμε να καλλιεργήσουμε χαρούμενα και ισορροπημένα παιδιά. Τα παιδιά στο σχολείο ήδη από την προσχολική ηλικία, θα πρέπει να μαθαίνουν να σκέφτονται πέρα από το προφανές και να βρίσκουν μόνα τους λύση στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Πρέπει να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και να ενισχύουν τη δημιουργικότητά τους. και να τα ενθαρρύνουμε να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους, χωρίς να έχουν το φόβο ότι θα αποτύχουν.

"Η υπέρτατη τέχνη του δασκάλου είναι να ξυπνήσει τη χαρά στη δημιουργική έκφραση και τη γνώση" - Albert Einstein.

Με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ)

Παλιότερα, τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες και στα πάρκα μαζί με τους φίλους τους σχεδόν όλη τη μέρα. Όμως, τα δεδομένα στις μέρες μας έχουν αλλάξει και αυτό τείνει να εξαλειφθεί. Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν τα τελευταία χρόνια τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) για παιδιά από 5 έως 12 ετών.